Angry Animal on NATO 2022

Nu är det ju lite sent och vårt enda hopp verkar ligga på Erdogan av alla rövhål till människor. Och/eller svenska politikers förmåga att ha integritet nog att inte sälja ut alla kurder i landet för att blidka honom. Men det är nog ungefär like troligt som att bara de som var för medlemskap kommer att behöva skicka ut sina egna barn i framtida NATO-krig. Den här Arg Kanin-bilden gjorde jag hursomhelst för inte så länge sedan till Tecknaruppropet Moment2022.

This post is in Swedish because it’s about Swedish politics (well, not only Swedish, since it’s about our membership in NATO). Normal transmissions will resume shortly. I translated the cartoon text but not the accompanying text.

Making a decision about whether to join NATO or not right now is a bit like going to shop for food when you’re really hangover hungry.
Except what you’re buying isn’t food but war, and you’re not hungry but afraid, and you’re not hungover, only stupid.
So what you risk returning home with isn’t too much food…
…but a potential contribution to a new world war and then we all die.

Detta skrev jag i samband med att jag la upp bilden på Facebook, så det var ett tag sedan och situationen är lite annorlunda nu, men det enda som inte fortfarande är giltigt är sista meningarna eftersom folkomröstningståget redan har gått:


Kanske behöver jag förtydliga några saker om hur jag ser på hela den här grejen:

Att tycka att NATO inte borde ha försökt expandera genom att ta med Ukraina (innan kriget) och att ha en förståelse för att det av Ryssland kan tolkas som en aggression (typ Cuban missile crisis light) är inte ett försvar för Putins invasion av Ukraina. Inte heller är det att lägga skulden på någon annan än Rysslands ledning.

Borde Sverige göra någonting? Ja, men ska vi bidra inte bara humanitärt utan även med vapen så kanske vi inte måste skryta med det för att vinna politiska poäng utan vi kan göra det i smyg som antagligen andra länder har gjort, av rena säkerhetsskäl. Och vi kanske borde försöka se till att de vapnen inte hamnar i händerna på just ukrainska nazister.

Självklart ska vi ta emot flyktingar från Ukraina, precis som vi borde från andra länder, men inte för att “de är ungefär [kulturellt och etniskt] som vi” utan för att de behöver hjälp och det vore omänskligt att neka dem det. Precis som det är omänskligt att neka flyktingar från andra ställen.

Putin har aldrig varit annat än ond. Att hävda att vänstern stöttar honom är oärligt, särskilt när det kommer från folk som var för Trump även när han satt och tindrade med ögonen mot sin bästa diktatorvän/idol Putin. Redan innan den här invasionen drev han en gangsterkapitalism och krigade mot andra länder och stiftade monstruösa anti-HBTQ-lagar osv osv. Han har aldrig varit ok, men vissa hade mer överseende med de sakerna fram till anfallet mot Ukraina och de borde inte kasta sten i det glashuset genom falska anklagelser mot alla som inte älskar NATO.

Den offentliga debatten om hela grejen har också alldeles spårat ur, på ungefär samma sätt. Att ställa in en stödkonsert för Ukraina med motiveringen att det skulle användas ryska instrument är idiotiskt. Att ta bort kefir för att förpackningen hade Mokvareferenser är löjligt. Att överlag ge sig på random ryska individer och rysk kultur som inte har något med kriget att göra överhuvudtaget är galenskap, precis som när folk gav sig på random asiater för att COVID-19 först upptäcktes i Kina, eller random muslimer efter 9-11. Det är som att folk bara går och väntar på vilka lösa ursäkter som helst för att få bete sig rasistiskt. Och att intervjua random personer på gatan i Ryssland som uppenbarligen inte vågar uttala sig kritiskt mot Putin eller kriget är på inget sätt ett bevis för att alla ryssar är på hans sida. Rasismen blir ännu tydligare när ickevita ukrainare stoppas vid gränsen utan att det blir skandal, och vi fortsätter neka andra flyktingar som har minst lika starkt behov av skydd.

Är Sverige hotat av Ryssland? Jag kan inte se det. Visst, Putin är oberäknelig, men om han inte på riktigt planerar att ta över hela Europa och därigenom starta ett tredje världskrig så tror jag inte han bryr sig om oss. Möjligen om vi skulle gå med i NATO, så även vårt eget säkerhetsläge är ett argument mot att vi skulle gå med.

Ett medlemskap i NATO skulle också, som vissa påpekat, påverka Sveriges möjlighet att vara en alliansfri medlare i olika konflikter. Jag vet inte hur stor skillnad i praktiken det skulle göra, eller hur ofta/framgångsrikt vi har tagit den rollen på sistone, men det finns å andra sidan ingen anledning att se det här så kortsiktigt. Går vi med så påverkar det inte vår internationella roll bara just nu utan för lång tid framöver.

Nu är jag långt ifrån en utrikespolitisk expert så jag kan såklart ha fel om vissa saker som jag precis skrivit här. Jag har mest mitt eget logiska tänkande och de fakta jag plockat upp att gå efter, men ingenting i dagens debattklimat med skandalösa löpsedlar om Putins hemliga döttrar och artiklar som rakt av utgår från att ett medlemskap i NATO är oundvikligt och allmän krigshetsclickbaiting och (återigen) rasism säger mig att jag skulle ha mer fel än någon annan som väljer att uttala sig.

Så till sist: Borde vi ha en folkomröstning om medlemskap i NATO? Med tanke på hur opinionen verkar se ut just nu och hur extremt vinklad den offentliga debatten är (då menar jag självklart inte att vi borde se fler inlägg som försvarar Putin, men just debatten om NATO framställs ofta som att den frågan redan är avgjord och självklar) så vet jag inte hur mycket hopp jag har kring en sådan folkomröstning, MEN det vore extremt konstigt att inte ha en. Vi röstade om kärnkraften, EU-medlemskapet och EMU och med tanke på hur stor förändring ett medlemskap i NATO skulle innebära så bör vi rimligen få rösta även om det.

Och vi borde rösta nej.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *