WORMGOD: konSEKVENS, soon at Panora, Malmö!

Galleri Panora 22 aug – 13 sep
Vernissage lör 22 aug kl 16-20
 
Wormgod: konSEKVENS
 konSEKVENS handlar om en händelse som utspelar sig i vår historia men som lever kvar i vårt kollektiva medvetande som ett ständigt hot. För hundra år sedan var allt annorlunda, men de flesta av oss som lever nu har på något plan alltid vetat att det närsomhelst kan ta slut. Vi har vuxit upp medvetna om vår egen dödlighet, inte som personer eller individer utan på en global nivå.

Det handlar om vapenutvecklarnas ansvarslösa kreativitet, om dem som blundar för människorna som hamnar ivägen i strävan efter makt och profit. Det är de människorna som får ta konsekvenserna. Konsekvenserna av en vapenindustri som till slut gör sig oumbärlig och självrättfärdigande. De slutgiltiga konsekvenserna av krig.

Den sekvens av bilder som vi har skapat är ett försök att plocka ut ett ögonblick och sätta det i ett större sammanhang men ur lite olika perspektiv, ett försök att sätta fingret på någonting som redan existerar i medvetandet hos både betraktaren och konstnärerna.

Bilderna på väggen består i sin tur av flera bilder som genom att de sätts i sekvens bildar en berättelse. En berättelse som inte är linjär utan ständig. Historien utspelar sig på en och samma gång i laboratoriet i Los Alamos, på gatorna i Hiroshima, i Vita Huset, i krigsindustrins företagsrum och på Panora i Malmö. På ett mentalt plan existerar all tid samtidigt och på ett mentalt plan lever vi alla i skuggan av svampmolnet.

Wormgod är Susanne Johansson och Mattias Elftorp.
Mer info finns på www.wormgod.net

Vernissage:
Lör 22 aug kl 16-20

Utställningen pågår lör 22 aug – sön 13 sep
Öppettider = när Biograf Panora är öppen för ordinarie filmvisningar – se kalendariet på Panoras hemsida.

Projektet Wormgod föddes i februari 2009 som ett samarbete mellan Susanne Johansson och Mattias Elftorp, som en reaktion på en mainstreamkultur som ofta är utspädd och anpassad efter minsta gemensamma nämnare. Vi vill bearbeta tunga ämnen genom hårda uttryck.

Wormgod är någonting mer än ett konstprojekt. Vi leker med både akademiska koncept och rena känslor samtidigt som det är viktigt att det finns en verklighetsförankring. Vi vill skapa den visuella motsvarigheten till musikgenrer som noise eller power electronics, någonting som är överväldigande snarare än underhållande.

Vi lever i ett samhälle där schlagerfestivaler samsas med vapenexport, där övergrepp sker samtidigt som folk blundar och dricker sitt kaffe. Vi vill bryta ner gränser i ett land som alltmer stänger sina. Vi är som ett ogräs som växer upp ur en utsugningskultur maskerad som ett harmlöst konsumtionssamhälle.

Arrangeras av Wormgod & Panora/Folkets Bio, i samarbete med ABF Malmö.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *